Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Κόπηκε ο μεγάλος φοίνικας στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Ο μεγάλος φοίνικας σε μια φωτογραφία από παλιότερη εκδήλωση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

O μεγάλος φοίνικας στη γωνία της Κύπρου με την Πατησίων δεν υπάρχει πια.  Τον τελευταίο καιρό όπως είχε γνωστοποιηθεί από γεωπόνο στα μέλη της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων είχε ξεραθεί (φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί στο τέλος) από το λεγόμενο "κόκκινο σκαθάρι" και λόγω του μεγάλου ύψους του υπήρχε κίνδυνος να πέσει από τον αέρα.

Σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση η κοπή του φοίνικα έγινε ως εξής: Σήμερα το πρωί εθεάθηκε από γειτόνισσα πολυπληθές συνεργείο του Δήμου στο πεζοδρόμιο της Πατησίων μπροστά στο Πάρκο. Ήταν περίπου 15 άτομα με ένα γερανοφόρο όχημα και δύο μεγάλα φορτηγά. Αμέσως ειδοποιήθηκαν και πήγαν εκεί μέλη της Συνέλευσης τα οποία μαζί με άλλους γείτονες ζήτησαν από τους υπαλλήλους εξηγήσεις για την παρουσία τους στο χώρο με δεδομένο ότι πριν τρία χρόνια συνεργεία του Δήμου είχαν καταστρέψει το Πάρκο. Οι υπάλληλοι απάντησαν ότι είχαν έρθει να κόψουν το φοίνικα που είχε πεθάνει, αλλά κάποιοι από αυτούς είχαν ήδη ειδοποιήσει την αστυνομία ότι παρεμποδίζονται στη δουλειά τους και σχεδόν αμέσως ήρθε ένα περιπολικό με τέσσερις μπάτσους ενώ σε 10′ λεπτά κατέφθασαν και τέσσερις της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι μπάτσοι ζήτησαν να μάθουν ονομαστικά ποιοί είναι αυτοί που παρεμποδίζουν τους υπάλληλους και τα μέλη της Συνέλευσης είπαν ότι η παρουσία τους στο χώρο διασφαλίζει ότι δεν θα κοπεί κανένα από τα δέντρα του Πάρκου. Ανάμεσα στους υπάλληλους του Δήμου ήταν  ορισμένα άτομα με συμπεριφορά τραμπούκων τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση καταστροφής του Πάρκου επί Κακλαμάνη και προσπαθούσαν να "δώσουν" μέλη της Συνέλευσης στους μπάτσους. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όταν ο Δήμος στέλνει υπαλλήλους του στο Πάρκο είτε για να κόψουν τα δέντρα είτε για να ξηλώσουν τις βρύσες, τους σωλήνες κλπ, στέλνει πολλούς μαζί κι ανάμεσά τους πάντα κι ορισμένους τραμπούκους. Τελικά η αστυνομία αποχώρησε αφού οι υπάλληλοι έδειξαν έγγραφα από το Δήμο με την εντολή για την κοπή του ξεραμένου φοίνικα και διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να πειράξουν άλλο δέντρο. Στη συνέχεια ο φοίνικας κόπηκε σε κομμάτια που μεταφέρθηκαν σε φορτηγά και το συνεργείο του Δήμου αποχώρησε από το πάρκο.

Αυτός ο μεγάλος φοίνικας ήταν το μόνο δέντρο που είχε απομείνει από το παλιό κτήμα που υπήρχε άλλοτε στην θέση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, μετά την κοπή των 12 αιωνόβιων πεύκων από τα συνεργεία του Δήμου στις 26 Γεναρη 2009. Οι άλλοι τρεις φοίνικες που υπάρχουν στο Πάρκο και γλίτωσαν από εκείνη την καταστροφή φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1990. Στο μεταξύ κι ενώ συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Δήμος κατέστρεψε το Πάρκο θελοντας να παραχωρήσει το χώρο για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, η κατάσταση στο νέο Πάρκο, το οποίο δημιούργησαν αγωνιζόμενοι κάτοικοι και αλληλέγγυοι, είναι η ίδια από εκείνη την ημέρα, 17 Αυγούστου 2011, που ο δήμαρχος Καμίνης έκοψε το νερό για να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του προκατόχου του Κακλαμάνη. Τα νέα δέντρα που διασώθηκαν το καλοκαίρι από την ξηρασία, χάρη στις προσπάθειες των μελών της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων που μετέφεραν στο Πάρκο νερό με ιδιωτική υδροφόρα, με λάστιχα από γειτονικά διαμερίσματα ακόμα και με μπιτόνια από τα σπίτια τους, τώρα ποτίζονται από τις χειμωνιάτικες βροχές. Όταν όμως περάσει ο χειμώνας το ζήτημα του νερού θα γίνει και πάλι επιτακτικό για να μην ξεραθούν τα δέντρα κι οι θάμνοι που φυτεύτηκαν και διασώθηκαν με τόσο κόπο. 

Όπως έγραψε σχετικά η Συνέλευση : «Το νερό στα δημόσια πάρκα για να ποτίζονται τα δέντρα και να δροσίζονται οι θαμώνες τους δεν είναι παραχώρηση του Δήμου, αλλά υποχρέωσή του. Και δεν είναι προνόμιο το νερό για να το παραχωρεί ο κάθε δήμαρχος σε ορισμένα πάρκα της αρεσκείας του και να το στερεί σε άλλα.»

Η επόμενη συνάντηση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων θα γίνει στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2011, στις 5:30 μ.μ.