Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση και φωτογραφίες από την αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία στην Κυψέλη το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012

[Αναδημοσίευση από το ((i)) Indymedia :: Athens]


Ως γνωστόν η Κυψέλη είναι μια συνοικία όπου, εδώ και δυο δεκαετίες περίπου, ζουν μαζί ντόπιοι και μετανάστες από τα βαλκάνια, την ανατολική ευρώπη, την ασία και την αφρική. Αυτή η συνύπαρξη είναι που δίνει και το ιδιαίτερο χρώμα της συνοικίας, στις πολυκατοικίες, τα μαγαζιά, τους δρόμους, της πλατείες, τα πάρκα και τα σχολεία της. Συνύπαρξη που είναι κατά βάση αρμονική, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί αναποφευκτα η ραγδαία υποβάθμιση της ζωής και η φτωχοποίηση των κατοίκων της, ντόπιων και μεταναστών, εξαιτίας της αντεργατικής και αντικοινωνικής επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου και παρά τα κρούσματα αντικοινωνικής εγκληματικότητας εκ μερους μεμονωμένων ατόμων ή συμμοριών και μαφιών που δρουν εναντίον και σε βαρος ντόπιων και μεταναστών κατοίκων της περιοχής.

Αξιοποιώντας το διάχυτο κλίμα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας που ενορχηστρώνουν το επίσημο κράτος και τα ΜΜΕ, κάποιες παρακρατικές συμμορίες νεοναζιστών προσπάθησαν να κάνουν τη δημόσια εμφανισή τους στην καρδιά της συνοικίας καλώντας πογκρόμ κατά των μεταναστών στην πλατεία Κυψέλης, το Σάββατο 24 Νοέμβρη στις 6 μμ, και πορεία στην πλατεία Αμερικής για να κάνουν και εκεί τα ίδια. Αμέσως, και για να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια για αντιμεταναστευτικό πογκρόμ στη γειτονιά καλέστηκε από συνελεύσεις και συλλογικότητες της περιοχής αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κυψέλης στις 5:30 μμ και πορεία στη πλατεία Αμερικής, όπου πρόσφατα έγιναν ανάλογες κινητοποιήσεις. Για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν στις γειτονιές αφισοκολλήσεις και μοιράσματα έντυπου υλικού.

Την τελευταία στιγμή κι ενώ υπήρχε ήδη, γνωστοποιημένο πλατιά, δημόσιο κάλεσμα για αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση στις 5:30 μμ στην πλατεία Κυψέλης, εμφανίστηκε κι ένα κάλεσμα από την Ανταρσύα και το Κεερφα για τις 4 μμ! Το αστείο είναι ότι ζητήθηκε από την Ανταρσύα να συμμετάσχουν στο κάλεσμά της και αυτοί που καλούσαν ήδη από πολλές μέρες για τις 5:30 μμ! Το αποτέλεσμα αυτού του καλέσματος Ανταρσύας-Κεερφα νωρίτερα από το υπάρχον κάλεσμα των συνελεύσεων, μόνο και μόνο για να παραστήσουν ότι κάτι κάνουν, ήταν να σπεύσουν οι μπάτσοι και οι χαφιέδες τους στην πλατεία μια ώρα αρχύτερα, εκθέτοντας ανθρώπους και όλη την αντιφασιστική κινητοποίηση σε σειρά κινδύνων.

Από τις 3 παρά η πλατεία Κυψελης ήταν κιόλας περικυκλωμένη από 7-8 κλούβες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ με ισάριθμες διμοιρίες καθώς και ομάδες ασφαλιτών, ενώ μερικά φασιστοειδή που παρίσταναν τους άσχετους είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της, καφετέριες κλπ. Στην γύρω περιοχή κινούνταν μηχανοκίνητες ομάδες της αστυνομίας, ενώ τρεις διμοιρίες ΜΑΤ – ΥΜΕΤ απέκλεισαν και την πλατεία Αμερικής. Όλες οι οδικές προσβάσεις για την πλατεία Κυψέλης είχαν κλείσει από κλούβες και διμοιρίες και μόνο η πρόσβαση από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη είχε απομείνει ανοιχτή. Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη και μόνο 2-3 φασιστοειδή έβοσκαν αμέριμνα.

Ό,τι και να φαντάζονταν όμως οι μπάτσοι που φύλαγαν τους δρόμους για την πλατεία και οι χαφιέδες τους που έκοβαν βόλτες, το σίγουρο είναι ό,τι αυτό που έγινε δεν το περίμεναν. Στις 4 παρά εμφανίστηκε ανεβαίνοντας από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος μια ομάδα 150-200 αντιφασιστών από διάφορες τοπικές συνελεύσεις, συλλογικότητες α/α/α και ταξικά σωματεια, κρατώντας πανό και φωναζοντας συνθήματα. Τα ελάχιστα φασιστοειδή αρχισαν να τρέχουν πανικόβλητα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που αιφνιδιασμένες άρχισαν να τρέχουν από όλες τις γωνίες της πλατείας για να σταματήσουν τους αντιφασίστες που εμπαιναν στην πλατεία Κυψέλης από τη Φωκίωνος Νέγρη. Ένας επικεφαλής με πολιτικά έτρεχε φωνάζοντας στους αντιφασίστες διαδηλωτές ό,τι κάθε συγκέντρωση ήταν απαγορευμένη ενώ γύρω του το πλήθος των ΜΑΤ επιτιθόταν ήδη πετώντας μέσα στον κόσμο χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι αντιφασίστες έχοντας ως κύρια στόχευσή τους να αποτρέψουν τη συγκέντρωση των ναζιστών και το πογκρόμ κατά των μεταναστών οπισθοχώρησαν λίγο παραπίσω, μπροστά από τα δημοτικά σχολεία της Φωκίωνος Νέγρη και απεναντί τους τοποθετήθηκαν διμοιρίες ΜΑΤ. Πίσω από τα ΜΑΤ και ανάμεσα στους ασφαλίτες περιφέρονταν παριστάνοντας τους άσχετους μερικά φασιστοειδή μετρημένα στα δάχτυλα.

Παρά την απαίτηση να αποχωρήσουν, οι μπάτσοι δεν έφευγαν αλλά και οι αντιφασίστες παρέμεναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους πίσω από τα πανό τους φωνάζοντας συνθήματα και περιμένοντας την άφιξη πολλών άλλων ακόμη, αφού το δημόσιο κάλεσμα για την πλατεία ήταν για τις 5:30 μμ.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ανεβαίνοντας τη Φωκίωνος μια ομάδα περίπου σαράντα διαδηλωτών με πανό της Ανταρσύας και του Κεερφα, οι οποίοι εμποδίστηκαν να συνεχίσουν από μια διμοιρία ΜΑΤ που τοποθετήθηκε μπροστά τους.

Καθώς ο χρόνος περνούσε, τα δυο μπλοκ, που παρέμεναν στη Φωκίωνος φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα, αυξάνονταν διαρκώς σε αριθμό με την άφιξη όλο και περισσότερων διαδηλωτών. Σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή κινούνταν μηχανοκίνητες ομάδες των μπάτσων που έκαναν προληπτικές προσαγωγές ατόμων, ενώ πίσω από τον κόσμο του αντιφασιστικού μπλοκ των συνελεύσεων, των συλλογικοτήτων και των σωματείων τοποθετήθηκαν δυο ακόμα διμοιρίες, στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη και Σικίνου.

Κάποια στιγμή και ενώ οι μπάτσοι είχαν στραμένη όλη την προσοχή τους προς τους συγκεντρωμένους στη Φωκίωνος Νέγρη, κατέβηκε από το δρόμο στη δυτική πλευρά της πλατείας Κυψέλης μια αντιρατσιστική ομάδα του Συριζα που πήγε στο μπλοκ της Ανταρσύας και λίγο μετά από το ίδιο σημείο εμφανίσθηκαν και μερικές δεκάδες διαδηλωτές του Δεν Πληρώνω.

Οι φασίστες παρέμεναν άφαντοι και οι ελάχιστοι από αυτούς που περιφέρονταν ακόμα, ανάμεσα στους ασφαλίτες πίσω από τα ΜΑΤ, έκαναν τις πάπιες παρακολουθώντας άπραγοι τις παρέες διάφορων περίοικων, ντόπιων και μεταναστών, που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια και συζητούσαν τα καθέκαστα. Αν το δει κανείς αναλογικά, αντιστοιχούσε περίπου μια διμοιρία ΜΑΤ για την προστασία του καθένα από τα φασιστοειδή.

Γύρω στις 6 ο όγκος των συγκεντρωμένων αντιφασιστών, που παρέμεναν σταθεροί στις θέσεις τους φωνάζοντας συνθήματα απέναντι από την αστυνομοκρατούμενη πλατεία Κυψελης, ήταν πια πολύ μεγάλος και περίπου μισή ώρα αργότερα οι μπάτσοι άρχισαν να οπισθοχωρούν από τη Φωκίωνος Νέγρη. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ ανέβηκαν πάνω στην πλατεία Κυψέλης και τα μπλοκ των αντιφασιστών προχώρησαν μπροστά. Με το προχώρημα των μπλοκ προς την πλατεία, τα φασιστοειδή, που μέχρι τότε παρίσταναν τους άσχετους, άρχισαν για μια ακόμη φορά να τρέχουν, σε αντίθεση με τις παρέες των περίοικων που παρέμειναν στις θέσεις τους παρακολουθώντας την πορεία.

Τα δυο αντιφασιστικά μπλοκ, της Ανταρσύας-Κεερφα κλπ με 400-500 διαδηλωτές και των συνελεύσεων, συλλογικοτήτων α/α/α και σωματείων με 1000-1200 διαδηλωτές πορεύτηκαν με διακριτή απόσταση μεταξύ τους γύρω από την πλατεία Κυψέλης, όπου είχαν παραταχθεί περιμετρικά οι διμοιρίες των ΜΑΤ, συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Κύπρου μέχρι το ομώνυμο πάρκο που καταστράφηκε από το Δήμο Αθηναίων και ξαναφτιάχτηκε από αγωνιζόμενους κατοίκους, κι από εκεί μέσω της Πατησίων έφθασαν όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι την αστυνομοκρατούμενη επίσης πλατεία Αμερικής, όπου έληξε η κινητοποίηση.

Να πούμε τέλος ό,τι η ανταπόκριση των περισσότερων από τους περίοικους στην όλη κινητοποίηση, από την πλατεία Κυψέλης μέχρι και την πλατεία Αμερικής, ήταν κατά βάση θετική, όπως και τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια των αφισοκολήσεων και των μοιρασμάτων κειμένων.

Όσο για τους βλαμένους νοσταλγούς του Χίτλερ, παρά τη γελοιοποίησή τους, πρέπει ωστόσο να είναι χαρούμενοι που δεν δοκίμασαν να συγκεντρωθούν στην Κυψέλη, γιατί, λαμβανομένου υπόψη ό,τι είναι ελάχιστοι, αν το επιχειρούσαν, το αποτέλεσμα θα ήταν να λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο…

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ