Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ενημέρωση και φωτογραφίες από την παρέμβαση του Συντονισμού Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση στον σταθμό της Ομόνοιας την Παρασκευή 20 Απρίλη

Την Παρασκευή 20 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η δημόσια καλεσμένη συγκέντρωση του Συντονισμού Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση στον σταθμό της Ομόνοιας. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο του σταθμού του Πανεπιστημίου από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και την αστυνομία. Από τις 4:30 το απόγευμα και για σχεδόν 4 ώρες ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο παρέμεινε κλειστός από τους πραγματικά υπεύθυνους για την ταλαιπωρία των επιβατών.

Η αυξημένη κινητοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, με κλούβες έξω από τον σταθμό του Πανεπιστημίου, παρόλο που ήταν κλειστός, και περιμετρικά της Ομόνοιας, αλλά και η διαρκής επιτήρηση της παρέμβασής μας από τις αστυνομικές δυνάμεις εντός του σταθμού δείχνει πόσο πολύ τους ενοχλεί η δημόσια και ανοιχτή παρουσία εργαζομένων στις συγκοινωνίες και επιβατών ενάντια στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στο κλείσιμο των μπαρών, ενάντια στην αναδιάρθρωση των ΜΜΜ, στην επιβολή περισσότερου ελέγχου και αποκλεισμών. Ταυτόχρονα φαίνεται και η πρόθεσή τους να επιβάλουν μια διαρκή "αστυνομοκρατούμενη ζώνη" στο χώρο των συγκοινωνιών.

Παρόλη την κινητοποίησή τους και προς δυσαρέσκειά τους, η συγκέντρωση στον σταθμό της Ομόνοιας πραγματοποιήθηκε κανονικά. Δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες συμμετείχαν και στήριξαν την συγκέντρωση, ενώ κατά τη διάρκειά της το κείμενο που υπογραφόταν από το Ταξικό Μέτωπο - πρωτοβουλία εργαζομένων στις συγκοινωνίες, τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, το Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου, το Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων, το Αυτόνομο Σχήμα Τοπογράφων και από συναγωνιστές/στριες διαβαζόταν από ντουντούκα και εκατοντάδες κείμενα μοιράστηκαν. Παράλληλα τοποθετήθηκαν αφίσες με χαρτοταινία μέσα στον σταθμό, τόσο του Ταξικού Μετώπου όσο και του Σωματείου Βιβλίου - Χάρτου και Ψηφιακών μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ).

Λίγο πριν τις 8 μ.μ. και κατά την αποχώρησή μας φωνάξαμε συνθήματα: ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ και τοποθετήσαμε 3 χαρτοπανό στην πλατεία Ομονοίας, ρίχνοντας και τρικάκια καθόλη τη διαδρομή μας μέχρι τα γραφεία των σωματείων στην Λόντου, όπου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά η προγραμματισμένη ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού. Η ανταποκρίση των επιβατών αλλά και των συναδέλφων στον σταθμό ήταν θετική, καθώς η επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή ως μια εχθρική κίνηση των από τα πάνω. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι επιβάτες που ενημερώθηκαν εκείνη την ώρα για την παρέμβαση και το περιεχόμενό της, ήρθαν και συμμετείχαν και στη συνέλευση που ακολούθησε.

Ο αγώνας ενάντια στη συνολική αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, με αιχμή το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το κλείσιμο των μπαρών, μας αφορά όλους. Για αυτό καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις συγκοινωνίες αλλά και όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, ντόπιους και μετανάστες να αγωνιστούμε από κοινού.

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού
την Παρασκευή 11 Μάη στη Λόντου 6 (Εξάρχεια)

Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες
και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση