Συνέλευση: κάθε Tετάρτη, 5.00 μ.μ., Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ρεμπέτικη βραδιά με ζωντανή μουσική για κάλυψη δικαστικών εξόδων μέλους της συνέλευσής μας
που συνελήφθη σε απεργιακή διαδήλωση
τον Φλεβάρη του 2011


Στις 11 Φλεβάρη αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων η δίκη της συναγωνίστριας Λήδας Σοφιανού και δύο ακόμη διαδηλωτών που συνελήφθησαν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη του 2011. Η δίκη ορίστηκε εκ νέου για τις 2 Νοέμβρη 2016.
Να θυμίσουμε, πέντε χρόνια μετά, ότι η πορεία της 23ης Φλεβάρη ήταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις οργής και εναντίωσης στην ολοένα και αγριότερη αντικοινωνική και αντεργατική επίθεση των ντόπιων και ξένων πολιτικών και οικονομικών αφεντικών στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας, με όχημα το μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Η διαδήλωση δέχτηκε από το ξεκίνημά της άγρια καταστολή: η αθρόα χρήση χημικών, οι συνεχείς επιθέσεις σε μπλοκ διαδηλωτών, οι ξυλοδαρμοί, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις είχαν στόχο να εμποδίσουν τη συγκροτημένη μαζική παρουσία διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κοινοβούλιο. Ανάμεσα στα μπλοκ που χτυπήθηκαν ήταν και αυτό της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η Λήδα Σ., μέλος της συνέλευσής μας, από Δελτάδες που τη χτύπησαν και προσπάθησαν να της φορτώσουν μια τσάντα με μολότοφ που είχαν βρει παρατημένη στο δρόμο. Οι κατηγορίες που της αποδόθηκαν -σε βαθμό κακουργήματος- ήταν διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής με καλυμμένα χαρακτηριστικά (με βάση τον κουκουλονόμο), απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης σε έναν μπάτσο της ομάδας Δέλτα, καθώς επίσης παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Τελικά, αφού ο κουκουλονόμος καταργήθηκε κι οι τελευταίες κατηγορίες έπεσαν, θα δικασθεί για τις τρείς πρώτες σε βαθμό πλημμελήματος.
Εδώ να θυμίσουμε επίσης ότι λίγους μόλις μήνες αργότερα, στην απεργιακή πορεία της 11ης Μάη 2011 ύστερα από τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ και τη βίαιη διάλυση για μια ακόμα φορά πολλών αυτοοργανωμένων μπλοκ (αναρχικών-αντιεξουσιαστών, ταξικών σωματείων βάσης, συνελεύσεων γειτονιάς) τραυματίστηκε, παρολίγον θανάσιμα, με χτύπημα στο κεφάλι από πυροσβεστήρα των ΜΑΤ ο συναγωνιστής από τη συνέλευσή μας Γιάννης Καυκάς, ο οποίος νοσηλεύτηκε στην εντατική για μεγάλο διάστημα.

Εκατοντάδες ακόμη αγωνιστές χτυπήθηκαν, προσήχθησαν ή συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν με βάση τον κουκουλονόμο κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκρούσεων και απεργιακών διαδηλώσεων ενάντια στα συνεχή μέτρα οικονομικής λεηλασίας των τελευταίων ετών αλλά και σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, σε διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, σε κινήσεις αλληλεγγύης και αντίστασης στο χτύπημα των καταλήψεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις συλλήψεις δεκάδων συναγωνιστών ύστερα από αστυνομική περικύκλωση προσυγκέντρωσης της Αυτόνομης Συνέλευσης Ζωγράφου και του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Βίλα Ζωγράφου που καλούσαν στη γειτονιά τους για να κατέβουν συντονισμένα σε κεντρική απεργιακή διαδήλωση τον Σεπτέμβρη του 2012.

Σήμερα λοιπόν υπάρχει πληθώρα δικών που εκκρεμούν σε βάρος εκατοντάδων αγωνιστών στους οποίους το κράτος επιβάλλει ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας, αλλά και οικονομικής εξόντωσης εξαιτίας των δικαστικών εξόδων. Χρηματικά ποσά που είναι αδύνατον πλέον να καλυφθούν χωρίς την απεύθυνση στην αλληλεγγύη του κινήματος.

Και φυσικά την περίοδο που διανύουμε, όσο εντείνονται οι συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης με την ψήφιση και την εφαρμογή νέων αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων και όσο διαλύονται οι αυταπάτες για μια εναλλακτική πολιτική διαχείριση της εξουσίας, τόσο θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις από τα κάτω και να έρχονται αντιμέτωπες με την ωμή κρατική βία και καταστολή. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις συλλήψεων αγωνιστών την πρόσφατη περίοδο, μετά τις εκλογές, όπως αυτές των καταληψιών της Πρυτανείας μετά την εκκένωσή της τον Απρίλη του 2015 κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατούμενων για την κατάργηση των τρομονόμων, του κουκουλονόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης, όπως επίσης και αυτές που ακολούθησαν την καταστολή της απεργιακής περιφρούρησης στο βιβλιοπωλείο Ιανός τον Δεκέμβρη του 2015, ημέρα προκηρυγμένης απεργίας στον κλάδο του βιβλίου.

Απέναντι στην καταστολή των αγώνων και στις προσπάθειες τρομοκράτησης του κινήματος με συλλήψεις και δίκες το όπλο των αγωνιζόμενων ανθρώπων είναι η αλληλεγγύη!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων